stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben… a valóság az, hogy sokaknak ez az év egyik, ha nem a legfeszültebb időszaka. Ez nem is csoda, hiszen az év végére a legtöbb ember már amúgy is meglehetősen kimerült, és erre jön rá az ajándék vásárlás, a sütés-főzés, na meg a rokonlátogatásból fakadó rengeteg utazás. Kevesen mondhatják el magukról, hogy sikerül “megúszniuk” az ünnepeket mindenféle stressz nélkül, neked mégis erre kell most törekedned. A várandósság egyébként is elég megterhelő tud lenni fizikailag és lelkileg egyaránt, így igazán semmi szükséged az extra stresszre és feladatokra. Tudjuk, elsőre teljesíthetetlen küldetésnek hangzik, de hidd el, hogy lehet stresszmentes az ünnepi időszak! Adunk is hozzá pár tippet! 😉

Idén bízd másra az ajándék vásárlást!

Általában ezen idegeskedünk a legtöbbet, hiszen szeretnénk mindenkinek megtalálni a tökéletes ajándékot. A plázák már december elejétől tömve vannak, mindenki állandóan ajándék vadászaton van, az általad választott termékekből meg persze már a város minden üzletében készlethiány van. Idén kíméld meg magad ettől az élménytől és kérd meg párod, vagy valamelyik családtagod, hogy intézze el helyetted a vásárlást! Ez persze nem jelenti, hogy nem lehetsz csapatjátékos! Nézd ki az interneten, hogy kinek mit szeretnél adni és állíts össze egy listát arról, hogy mi hol kapható, így a segítődnek csak el kell mennie megvenni az ajándékokat. Ennél is egyszerűbb ha megpróbálsz mindent különböző webshopokból megrendelni, hiszen így az ajándék házhoz jön.

Mondj nemet a rokonlátogató turnéra!

Az ünnepek legfontosabb része, hogy ilyenkor mind megpróbáljuk a lehető legtöbb időt tölteni szeretteinkkel. Ez sokszor azonban sajnos észrevétlenül átalakul országjáró turnévá, amikor is napok alatt akarunk mindenkit meglátogatni, de sehol sem tudunk minőségi- vagy huzamosabb időt tölteni az állandó utazás és az abból fakadó fáradtság miatt. Szakíts ezzel a hagyománnyal és kérj meg mindenkit, hogy idén ők látogassanak el hozzátok! Biztosan mindenki meg fogja érteni, hogy nem szeretnéd az ünnepek felét az úton tölteni a picivel a pocakodban. Szintén jó ötlet lehet, hogy a családon belüli keresztül-kasul ingázás helyett egy nagy összejövetelt tartsatok, ahol mindenki ott van, aki számít. Így egy nap alatt “le lehet tudni” a látogatásokat és valóban marad idő a pihenésre is. 🙂 Ha emellett a verzió mellett döntötök osszátok szét a feladatokat: egy valaki hozza az előételt, más a desszertet, és így tovább – így a házigazda sem lesz túlterhelve.

Csökkentsd a terheidet és kérj segítséget!

Mindenkinek elkél néha egy kis segítség, te pedig jelenleg a várandósság miatt az átlagosnál könnyebben elfáradsz mind testileg, mind érzelmileg. Semmi szégyellnivaló nincs hát abban, ha segítséget kérsz másoktól a karácsonyi előkészületekhez. Most a saját és a kisbabád egészsége a legfontosabb, itt az ideje tehát, hogy csökkentsd az elvárásaid magaddal szemben! Semmi szükség rá, hogy 6 fogásos karácsonyi vacsorát rittyents 5 féle desszerttel, és akkor sem dől össze a világ ha nem ragyog a lakás minden sarka! A lényeg, hogy pihenj és valóban békében töltsd el ezt az időszakot a felesleges stresszelés helyett. Ha vendégek érkeznek hozzátok nyugodtan kérd meg őket, hogy ők hozzák például a desszertet (amúgy is hoznának a mama sütijéből, ha akarod ha nem 😛 ). Azzal sincs semmi probléma, ha most az egyszer lakoma helyett egy könnyed társasozás lesz a program – karácsony másnapjára a legtöbben már amúgy sem tudnak gondolni az evésre.

Pihenj, fordulj kicsit befelé!

Ha megfogadod a fenti tanácsokat azon fogod kapni magad, hogy valóban marad időd a kikapcsolódásra – ez pedig remek alkalom arra, pihenj és megtaláld a belső békédet. Nyugodtan szánj időt arra, hogy elmerengj a jövőn és tervezgesd a közös életeteket a kisbabával. Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy próbálj meg annyit pihenni, amennyit csak lehet még a pici érkezése előtt! Persze ez nem jelenti, hogy eggyé kell válnod a kanapéval. Ha inkább az aktív pihenés híve vagy akkor jógázz vagy sétáljatok nagyokat a pároddal! Romantikázzatok és élvezzétek ki, hogy most még ketten vagytok mielőtt családdá válnátok – így valóban békés és meghitt lesz az ünnepi időszak.

Mindenek előtt a legfontosabb, hogy boldog legyél. Idén hagyd, hogy tényleg átjárjon a karácsony és az ünnepek szelleme! Fontos, hogy magadba szívd, értékeld és megőrizd ezeket a pillanatokat, hiszem nemsokára gyökeresen meg fog változni az életed és ezzel együtt az összes elkövetkezendő karácsonyod is! 🙂

Békés karácsonyt, sikerekben gazdag új évet és további boldog babavárást kíván neked a PregHello csapata! 

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.