testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk. Bár a feltételezés teljesen logikátlan és abszurd valamiért mégis azt várnánk magunktól (és testünktől), hogy minden porcikánk azonnal úgy működjön és úgy nézzen ki, mint a terhesség előtt. Persze az sem segít, hogy nap, mint nap tökéletes életűre retusált insta-anyukák és a szülés után 1 héttel már tökéletesen lapos hassal pózoló fitnesz-mamik jönnek szembe velünk a közösségi oldalakon.

De mégis mit tegyünk ha ebben a teljesen új és mindent felkavaró szerepben valahogy mégsem tudunk megszabadulni a testünk okozta bizonytalanságtól?

Nézz szembe a valósággal és szeresd magad!

Márpedig a valóság az az, hogy azt várni magadtól röviddel a szülés után, hogy tökéletesen nézz ki teljesen nélkülözi a realitást. Igen, persze vannak profi sportoló vagy fitnesz modell anyukák, akikről soha nem mondanád meg, hogy 5 nappal ezelőtt még a szülőszobában voltak, de teljesen felesleges hozzájuk hasonlítgatnod magad. Ha belegondolsz, nem meglepő, hogy valaki, aki évek óta főállásban, napi többször edz és tökéletesen egészségesen táplálkozik, ráadásul sokkal több segítő kézre számíthat a kicsi körül, gyorsabban épül fel a szülésből, mint te. Az anyukák túlnyomó többsége viszont nem így éli az életét, így a világ legtermészetesebb dolga, hogy idő kell, ahhoz, hogy a tested újra a régi legyen. Talán nem is tudod, mennyi mindennek kell helyre jönnie! A várandósság alatt a medencéd centimétereket tágul, így csípőd szélesebb lesz, belső szerveid pedig teljesen átrendeződnek, annak érdekében, hogy elég hely legyen odabent a picinek. A pocakod növekedése miatt pedig megereszkedhet a bőröd és terhességi csíkok is kialakulhatnak – és a nők nagy százalékánál ki is alakulnak! Ez a valóság, nem pedig, amit a közösségi oldalakon látsz! Meg az, hogy nem csak azért láthatod magad szépnek, mert tökéletes a testzsírtömeg indexed és a bőröd, hanem azért is, mert a tested megteremtett és kihordott egy új életet! Tekints ezekre a tökéletlenségekre úgy, mint az élet csodájának bizonyítékaira és viseld őket büszkén! – de legalábbis semmiképp se szégyenkezz miattuk, hiszen pontosan azt jelképezik, hogy milyen erős és elképesztő vagy! 🙂

Légy türelmes!

Ez egy olyan tanács, amit nagyon könnyű adni és nagyon nehéz betartani. Legtöbbször azonban – csakúgy, mint most – ez az egyik lehető legjobb tanács. Amikor a tested szülés utáni regenerációjáról van szó nagyon fontos, hogy légy magaddal (és testeddel) elnéző. Gondolj bele: kisbabád nem egyik napról a másikra fejlődött ki és a tested sem 2 perc alatt teremtette meg az egészséges fejlődéséhez szükséges körülményeket. Egészen pontosan 9 hónap kellett hozzá! Miért is gondolnánk, hogy visszafelé sokkal gyorsabban működik a dolog? Átlagosan 6 – 8 hétig is eltart csak az, hogy az alhasad és a méhed meggyógyuljon, valamint a méhed visszahúzódjon normál méretűre. Ahhoz pedig, hogy a tested teljesen visszanyerje a terhességi előtti állapotát legalább 9 hónapra, de inkább 1-1,5 évre van szüksége. Nincs tehát okod rá, hogy rosszul érezd magad a bőrödben! Adj időt magadnak, hiszen testednek – csak úgy, mint a várandósság alatt – most is hatalmas változásokon kell keresztülmennie!

Biztos, hogy ez a testedről szól?

Annak, aki még sohasem élte ezt át, elsőre talán feleslegesen hiú dolognak tűnhet, hogy a felfoghatatlanul sok teendő és nehézség mellett egy újdonsült anyukának épp az a legnagyobb szívfájdalma, hogy nem tökéletes az alakja. Ha viszont kicsit is belegondolunk a helyzetbe teljesen nyilvánvaló, hogy sokkal többről van itt szó! Világra hoztál egy új életet, és ezzel együtt a saját életed a feje tetejére állt. Minden (Minden!), amivel eddig töltötted a mindennapjaidat új megvilágításba került és másodlagos lett, a világod pedig szinte teljes mértékben (főleg az első hónapokban) a kis csöppség körül forog. A néha-néha késő éjszakába nyúló baráti találkozókból, a bekuckózós filmezésekből meg a romantikus estékből mára etetés, büfiztetés, kakis pelenka és állandó kialvatlanság lett. Ebből a szemszögből nézve már nem is olyan nehéz elképzelni, hogy sokszor az az érzés, gondolat kerülget, hogy már nem is a saját életedet éled, ez már nem is te vagy. Amikor pedig belenézel a tükörbe és az 1 évvel ezelőtti gondtalan éned (,vagy akár csak a fél évvel ezelőtti ragyogó, várakozással teli kismama) helyett egy karikás szemű, “anyatestű” valakit látsz, nagyon nehéz elképzelni, hogy valaha még a régi leszel. És ez fáj. Fontos, hogy tudd: nincs ebben semmi furcsa vagy szégyellni való! A legtöbb anyukát főként ezért viseli meg nagyon a testük változása – mert ez egy sokkal nagyobb és ijesztőbb változást képvisel. Nagy lépést tehetsz tehát azzal a tested elfogadása érdekében, ha először az életedben bekövetkezett hatalmas lelki és életmódbeli változásokat teszed magadévá és fogadod el. Fontos persze azt is tudnod, hogy bár jelenleg ezt talán nehezen hiszed el, de te még mindig te vagy! Az élet most különös és izgalmas és FÁRASZTÓ, de ahogy cseperedik a kicsi és ti is egyre rutinosabb szülők lesztek (na meg kicsit többet tudtok aludni) le fognak csendesedni a dolgok és te is megtalálod majd a tökéletes egyensúlyt a “régi” és az “új” életed között!

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.