sport terhesség alatt

A nagy kérdés: sportoljunk-e a várandósság alatt?

Az terhesség alatti “edzés vagy nem edzés” problémája szinte minden kismama életében felmerült már legalább egyszer – mégis úgy tűnik, hogy kimondottan nehéz egyértelmű választ kapni erre a látszólag egyszerű kérdésre. Bár az interneten sok helyen foglalkoznak a témával, rengeteg az eltérő vélemény, és sajnos sok fals információ is kering ezzel kapcsolatban a világhálón.

Itt az ideje tehát, hogy ezt a kérdéskört egyszer és mindenkorra tisztázzuk: amennyiben a kismama egészséges és a terhesség komplikációktól mentes, szabad edzeni a várandósság alatt. Sőt, mi több! Egyenesen ajánlott, hiszen kimondottan jó hatással lehet rád és a kisbabádra nézve. A rendszeres sport megerősíti a tested, ezáltal segít felkészíteni azt a nagy napra. Logikus, hogy az erős, edzett testet kevésbé viseli meg a szüléssel járó fizikai trauma. Emellett sok kismama számol be arról, hogy a rendszeres mozgásnak köszönhetően ritkulnak vagy elviselhetőbbé válnak a reggeli rosszullétek, valamint éjszaka is jobban alszanak. Az sem elhanyagolható tény, hogy a testmozgás endorfint szabadít fel a szervezetben, ezáltal pedig általánosságban véve jobb lesz a közérzeted és energikusabb leszel.

Fontos azonban, hogy még azelőtt szabadulj meg a magad felé támasztott irreális elvárásoktól, hogy nekiállnál az edzésnek. Tested éppen hatalmas változásokon megy keresztül, bizonyos funkciói alapjaiban változnak meg ebben az időszakban (ezért is fáradsz el könnyebben például) – és amúgy sem a maratont készülsz lefutni, szóval teljesen felesleges (és akár veszélyes is lehet) túlhajtanod magad. Elemi igazság, hogy várandósságod alatt nélkülözhetetlen összhangban lenned magaddal és testeddel – ez pedig extrán igaz, ha edzésről van szó. Figyeld tested jelzéseit és biztosíts számára mindent, amire a pici egészséges fejlődéséhez szüksége lehet! Az edzés intenzitását pedig minden esetben az aktuális fizikai állapotodhoz igazítsd!

Mindamellett tehát, hogy a sport jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt, fontos tudnod, hogy milyen gyakorlatokat és milyen intenzitással végezhetsz anélkül, hogy magadat vagy a kis pocaklakódat veszélybe sodornád. Éppen ezért a PregHello Tudástárában egy külön bejegyzést szenteltünk a témának. Itt megtalálsz minden általános információt a terhesség alatti edzésről, valamint arról, hogy mire kell ügyelned sportolás közben. Továbbá azt is összeszedtük neked, hogy az egyes trimeszterekben milyen gyakorlatokat végezhetsz teljes biztonsággal, és melyikeket ajánlott inkább elkerülnöd.

Töltsd le a PregHello applikációt, és tudj meg minden fontos információt a várandósság alatti testedzésről!

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.