Kismama tudástár

Elstartol ‘Kismama kisokos’ sorozatunk!

Amikor megtudtad, hogy egy kis pocaklakó növekszik benned, az bizonyára életed egyik legboldogabb pillanata volt. A hatalmas örömködés viszont sokszor nagyon hamar kétségbeesésbe és pánikban csaphat át. Ilyenkor ugyanis a legtöbb friss kismama sebesen elkezd konzultálni az össze rokonnal, barátnővel, na meg persze az a fránya internet sem maradhat ki a sorból… És ha csak nem tartozol azon kevesek közé, akik már előre elolvastak minden terhességről szóló könyvet, és az összes ezzel kapcsolatos tudást magukba szívták, akkor bizony valószínűleg sokként fog érni a rengeteg új információ.

Elég ha megemlíted valakinek, hogy áldott állapotban vagy, vagy megnyitsz egy terhességről szóló blogbejegyzést, és rögtön csak az úgy záporozni fognak rád az “apgar értékek”, a “linea nigrák” meg a “kombinált tesztek”. Ha te ilyenkor csak ülsz bambán és közben belül azzal ostorozod magad, hogy mennyire semmit sem tudsz a terhességről, akkor elárulunk neked egy titkot! Ezekkel a kifejezésekkel napi szinten nagyjából senki sem találkozik az egészségügyi dolgozókon és a kismamákon kívül. Nem vagy tehát még semmivel sem elkésve! 🙂 Most, hogy már van egy kis pocaklakód a legtöbb ilyen kifejezést viszont tényleg nem árt ismerned. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy összeszedjük neked egy többrészes cikk sorozatban a terhességgel kapcsolatos fontos fogalmakat és jelentésüket. Kezdjük is rögtön az elején! 😉

Abszolút téraránytalanság

Abszolút téraránytalanságról akkor beszélhetünk, ha a kicsi koponyájának és a kismama medencéjének jelentős méretbeli különbsége miatt nincs lehetőség hüvelyi szülésre. Ilyenkor császármetszéssel kell a világra hozni a kisbabát.

Amniotómia (vagy burokrepesztés)

Az amniotómia a magzatburok szándékos megrepesztése, a vajúdás megindítása vagy siettetése érdekében. Ilyenkor az orvos steril kesztyűbe bújtatott mutatóujjával felnyúl a részben kitágult méhszájba egészen addig, amíg ki nem tudja tapintani a magzat fejét. Ezután egy sebészi eszköz segítségével átszakítja a magzatburkot valahol a méhszáj környékén és megemeli egy picit a baba fejét, hogy a magzatvíz ki tudjon folyni. A vajúdás általában az amniotómiától számított 1 – 2 órán belül megkezdődik, de az is előfordulhat, hogy csak 6 – 8 óra múlva indul be a folyamat.

Aranyóra

A szülést követő első pár órát nevezzük aranyórának. Ilyenkor az újszülött csöppség megpihenhet a mellkasodon vagy hasadon és kialakíthatjátok a bőrkontaktust.

Apgar - érték

Az Apgar – teszt egy mérési rendszer, amely arra szolgál, hogy az újszülöttek állapotát felmérje közvetlenül a születés után. A teszt egy pontérték rendszer segítségével osztályozza a kicsi különböző életfunkciót: a szívműködését, a légzését, a reflexingerlékenységét, a bőrszínét és az izomtónusát. Az elemzést először 1 perccel a szülés után végzi el az orvos, majd nagyjából 5 perc múlva újra megismétli azt. Az egyes életfunkciók mindegyikére maximum 2 – 2 pont adható, az úgynevezett Apgar – értéket pedig az egyes értékek összege adja meg.

Szívműködés:
szívműködés hiánya: 0 pont
100/perc alatti szívfrekvencia: 1 pont
100/perc feletti szívfrekvencia: 2 pont

Légzés:
légzés hiánya: 0 pont
felületes, szabálytalan légzés: 1 pont
erőteljes sírás: 2 pont

Izomtónus:
petyhüdt, tónustalan újszülött: 0 pont
gyengén behajlított végtagokkal fekvő újszülött: 1 pont
aktív mozgás: 2 pont

Reflexingerlékenység (az orrgarat puha szondával történő ingerlésére):
válasz hiánya: 0 pont
arcfintor: 1 pont
tüsszentés, köhögés: 2 pont

Bőrszín:
sápadt vagy elkékült: 0 pont
végtagokon látható elkékülés: 1 pont
teljesen rózsaszín újszülött: 2 pont

10 pont: Maximális Apgar – érték, ez a lehető legjobb állapot

8 – 9 pont: Amennyiben a kicsi súlya megfelelő, még ezek az értékek is teljesen normálisnak számítanak – nincs szükség további beavatkozásra

5 – 7 pont: A kicsi oxigénellátásra szorul, amit bőringerekkel egészítenek ki

0 – 4 pont: Az újszülöttnek intenzív ellátásra, gyógyszeres kezelése, vagy akár újraélesztésre van szüksége

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.