hivatalos teendők állami támogatások terhesség

Hivatalos teendők és állami támogatások

Amikor a babavárásról vagy a szülésről van szó jellemzően nem a hivatalos elintéznivalók és a különféle támogatások körül járnak a gondolataink. Pedig ezekről a dolgokról sem szabad megfeledkezni, hiszen egy kisbaba érkezése meglepően sok ügyintézéssel jár. A jó hír viszont, hogy ha végigküzdötted magad a bürokratikus hercehurcán, az állami támogatásoknak köszönhetően még pénz is áll a házhoz!

Annak érdekében, hogy a kicsi érkezése utáni időszak stresszmentesen telhessen, készítettünk neked egy összefoglalót azokról a teendőkről, amelyekről jobb, ha nem feledkezel meg.

Családi adó- és járulékkedvezmény

Ez az első hivatalos teendő, ami mindjárt pénzzel is jár. Az adókedvezmény igényléséhez az első trimeszter végén kell igazolást kérned a nőgyógyásztól arról, hogy a magzat elmúlt 91 napos, a munkaadódnak pedig egy a NAV honlapjáról letölthető nyilatkozatot kell leadnod. Rögtön az ezt követő hónaptól már havi 10 000 forinttal fog növekedni a havi fizetésed (1 gyermek esetén). Fontos, hogy a családi adó- és járulékkedvezmény nem csak egyszer igényelhető: ahogy gyarapodik a kis a családod, úgy nő a maximálisan kapható adókedvezmény mértéke is!

Egészségpénztári adókedvezmény

Az egészségpénztárak széleskörű népszerűségnek örvendenek, és nem véletlenül – segítségével ugyanis évente akár 150 000 forintot tudsz visszaigényelni az adódból. Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát kérheted vissza adójóváírásként, a pénztáradban rendelkezésre álló összeget pedig rengeteg dologra felhasználhatod. Vehetsz belőle például gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket, pelenkát, tápszert, bébiőrt, mellszívót, szemüveget, de felhasználhatod akár magánorvosi ellátás vagy táppénz kiegészítés finanszírozására is – és a listának itt még koránt sincs vége! 😉

CSED

Csecsemőgondozási díjra (CSED) abban az esetben vagy jogosult, ha a pici érkezését megelőző 2 évben volt összesen legalább 365 nap munkaviszonyod. A támogatást a szülés várható napja előtt 1 hónappal, vagy a szülés napjától tudod igénybe venni, és 168 napon – azaz fél éven – keresztül biztosítja a napi átlagkereseted 100 százalékát. A CSED igényléséhez nincs más dolgod, mint kitölteni egy letölthető nyilatkozatot és leadni azt a munkahelyeden.

Családi pótlék

A családi pótlék alanyi jogon jár mindenkinek, de ettől függetlenül igénylést kell benyújtani rá a lakóhelyed szerinti illetékes Kormányablaknál, vagy az ügyfélkapun keresztül. A családi pótlék szintén egy olyan támogatás, amely családod bővülésével együtt növekszik:

  • 1 gyermek után 12 200 Ft
  • 2 gyermek után gyermekenként 13 300 Ft
  • 3 vagy több gyermek után gyermekenként 16 000 Ft

Okmány ügyintézés a picinek

Van egy jó hírünk! Születési anyakönyvi kivonatot, lakcímkártyát, TAJ kártyát és adókártyát nem kell külön igényelni a picinek, ezen okmányok ügyintézését ugyanis már a kórházban tartózkodás alatt elindítják. Ehhez a kórházban szükség lesz a szülők személyi okmányaira, az elkészült iratokat pedig postai úton fogjátok megkapni az általatok megadott címre. Ha személyi igazolványt vagy útlevelet is szeretnétek a babának, akkor azt külön, okmányirodában kell igényelnetek.

Apát megillető pótszabadság

A baba születését követően az apukának automatikusan jár 5 munkanapnyi pótszabadság, melyet a kicsi születésétől számított első 2 hónapban bármikor kikérhet. Az igényléshez egy formanyomtatványt kell leadni a munkáltatónál.

Egyszeri anyasági támogatás

A pici születését követő fél évben jogosult vagy egy egyszeri anyasági támogatásra. A támogatás feltétele, hogy a várandósság alatt legalább négyszer látogasd meg a védőnőt – ezt a várandósgondozási kiskönyveddel tudod igazolni.

Babaváró támogatás

A babaváró hitel napjaink egyik legnépszerűbb pénzügyi megoldása, ez nem is csoda, hiszen egy kivételesen kedvező hitelkonstrukcióról van szó. A családalapítás előtt álló házaspárok akár 10 millió kamatmentes hitelhez is juthatnak a segítségével. A hitel ráadásul szabad felhasználású, így költhetitek akár lakás vásárlásra, felújításra, vagy autóvásárlásra is.

Jelen blogbejegyzés egy rövid összefoglaló arról, hogy milyen hivatalos teendőid lesznek a kicsi érkezésekor és milyen támogatásokat igényelhetsz. Amennyiben részletesebb tájékoztatásra van szükséged az egyes támogatásokról, vagy arról, hogy pontosan milyen feltételek mellett és kik jogosultak azokra, a PregHello tudástárában megtalálod az egyes támogatások és teendők teljeskörű leírását a letölthető nyomtatványokhoz vezető linkekkel együtt!

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.