Kismama tudástár

Kismama kisokos – 2. rész

Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben ígértük, folytatjuk Kismama kisokos sorozatunkat! Ismét összegyűjtöttünk neked pár olyan várandóssággal kapcsolatos fontos kifejezést, amellyel a terhességed egy pontján biztosan találkozni fogsz.

AC vagy AU (abdominal circumference, Abdomenumfang)

A pici hasának körfogata a köldök magasságában mérve. A várandósság késői szakaszában ultrahang segítségével mért érték, amely a magzat hosszára és súlyára – tehát az egészséges növekedésére – vonatkozó információval szolgál.

Amniocentézis

Az amniocentézis a magzatvíz vizsgálatát jelenti, amely során egy vékony tűvel mintát vesznek a magzatvízből. Teszik mindezt azért, hogy megvizsgálják a magzatvízben található magzati sejteket – így ugyanis 99 százalékos pontossággal kimutathatók a kromoszóma eltérések, egyes anyagcsere betegségek, a velőcsőzáródási rendellenesség és bizonyos öröklődő betegségek is. Az amniocentézist a terhesség 16-20. hetében végzik.

AFP vizsgálat

Az AFP egy a magzat szervezete által előállított fehérje nevének (alfa-fötoprotein) rövidítése. Ez a fehérje a pici keringésében nagy mennyiségben található meg, de a kismama vérében is kimutatható – ezt a mennyiséget mérik az AFP vizsgálat során. A kapott érték pedig kétféleképpen jelenhet meg a laboreredményen:

  • MoM (középarányos érték, multiple of median),
  • ng/ml (nanogramm per milliliter)

Az ideális AFP érték 0,7 és 2,5 MoM (20-100 ng/ml) között van. A nem megfelelő AFP érték többféle betegség jelenlétét is jelezheti attól függően, hogy a mért érték mennyire és milyen irányban tér el a normálistól.

Magas AFP érték
A túl magas – 2,5 MoM feletti – AFP érték esetében nagyobb a kockázata a nyitott hátgerinc és a velőcső-záródási rendellenességeknek. Ezeket a problémákat azonban a korszerű ultrahang vizsgálatok segítségével is ki lehet szűrni, ezért az AFP vizsgálat inkább figyelmeztető jelként szolgál. A magas AFP érték ezenfelül lepény rendellenességre is utalhat.

Alacsony AFP érték
Az alacsony – 0,7 MoM alatti – AFP érték valamilyen kromoszóma-rendellenességre utalhat, többek között ilyenkor magasabb lehet a Down-szindróma kialakulásának kockázata is. Fontos azonban, hogy az alacsony érték önmagában még nem garancia a betegség jelenlétére, csupán a nagyobb a kockázati tényezőt jelzi. A alacsony érték esetén a kismamának általában további, megbízhatóbb vizsgálatokon kell részt vennie.

BIP vagy BPD (Biparietaler Durchmesser, biparietal diameter)

A BIP egy ultrahang vizsgálat során megállapított érték, amely a várandósság 13. hete után mérhető és a pici fejének szélességét (két halántéka közötti távolságát) jelöli. Ezen érték segítségével 80-90 százalékos pontossággal megbecsülhető a magzat súlya.

Bikinimetszés

A császármetszés egy fajtája. Ilyenkor egy a szeméremszőrzet magasságában ejtett vízszintes metszésből végzik az operációt.

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.