Súlyos kérdés – avagy mennyi hízás normális a várandósság alatt?

A legtöbb kismamában a várandósság egy bizonyos pontján felmerül az a kérdés, hogy tulajdonképpen mennyi hízás is számít normálisnak vagy egészségesnek. A válasz – mint a legtöbb esetben – most sem egyértelmű. Azt viszont mindenképp leszögezhetjük, hogy nem kell “kettő helyett enned”.

Talán sokak számára meglepő, de valójában a várandósság alatt mindössze 15 százalékkal nő a test energiaszükséglete. Tehát amennyiben komplikáció- és különleges körülményektől mentes terhességről van szó, még a 9. hónapban is max 500 kalóriával kell többet bevinni naponta, mint a várandósság előtt. A babának persze rengeteg energiára és tápanyagra van szüksége az egészséges fejlődéshez, ezért természetesen az étkezési szokásaidnak is meg kell változniuk. Ez alapvetően viszont nem azt jelenti, hogy az eddigi 2 túrógombóc helyett most 4-et kell majd enned, hanem hogy különös figyelmet kell fordítanod arra, hogy tápanyagokban és vitaminokban gazdag legyen az étrended.

Az egészséges táplálkozás azonban nem azt jelenti, hogy nem fogsz hízni. Ezen kár is stresszelni! A várandósság alatt felszedett plusz kilóknál semmi sem természetesebb! Ráadásul nem minden mérlegen látott plusz kilóért te vagy a felelős; a súlytöbblet a pici növekedéséből, a magzatvíz súlyából, és egyéb – a terhességgel összefüggő – tényezőkből adódik össze. Egy körülbelül 10-14 kilós súlygyarapodás a következőképpen bontható le:

  • Baba: 3-4 kg
  • Méhlepény: 0,9 – 1,4 kg
  • Magzatvíz: 0,9 – 1,4 kg
  • Mell: 0,9 – 1,6 kg
  • Nagyobb vértömeg: 1,8 kg
  • Testzsír: 2,2 – 4,1 kg

Azt viszont, hogy mennyit normális hízni a terhesség alatt nem igazán lehet megcáfolhatatlanul megállapítani, hiszen ez egyénenként nagyon eltérő lehet. Eredeti súlyod jelentősen befolyásolhatja a későbbi hízás mértékét: aki eredetileg vékony általában több kilót szed fel a terhesség alatt, mint az aki már a várandósság előtt is rendelkezett súlyfelesleggel. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy átlagos testalkatú nőnél a 8 és 15 kg közötti súlytöbblet számít egészségesnek. Ikerterhesség esetén természetesen sokkal jelentősebb – 15 és 25 kg közötti – súlygyarapodásra kell számítani. A testsúly növekedésének üteme is változó egyénenként, hiszen például van aki a reggeli rosszullétek miatt a terhesség korai szakaszában nem hízik. Sőt! ilyenkor a fogyás sem ritka.

Fontos, hogy lehetőleg ne stresszelj túl sokat a súlyodon, hiszen a tested változása egy teljesen természetes folyamat és semmi szégyellnivaló nincs benne. Emellet persze az is fontos, hogy kiemelt figyelmet szentelj a helyes táplálkozásnak, hiszen ezzel biztosíthatod kisbabád egészséges fejlődését. Orvosod vagy védőnőd pedig mindig legyen tisztában a téged ért változásokkal, hiszen így tudja neked és a kicsinek személyre szabottan, a lehető legjobb ellátást nyújtani.

A PregHello alkalmazásban egy egész fejezetet szenteltünk a várandós étkezésnek. Itt írunk a fontos tápanyagokról, sőt trimeszterenként is bemutatjuk az ideális étkezést. A cikksorozatot a PregHello Tudástárban találod meg.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

További
Bejegyzések

Kreatív ötletek a nagy bejelentéshez

Kisbabátok érkezése bizonyára életetek egyik, ha nem a legboldogabb híre. Várandósságod viszont nem csak nektek, de családotoknak és barátaitoknak is hatalmas és örömteli meglepetés lesz. Éppen ezért a legtöbb leendő szülőnek nagyon fontos, hogy mikor és hogyan közli a nagy hírt a hozzátartozókkal és a nagyvilággal.

Tovább olvasom »

A nagy kérdés: sportoljunk-e a várandósság alatt?

Az terhesség alatti “edzés vagy nem edzés” problémája szinte már minden kismama életében felmerült legalább egyszer – mégis kimondottan nehéz egyértelmű választ kapni erre az kérdésre. Bár a témával sokan foglalkoznak, rengeteg az eltérő vélemény és a fals információ.

Tovább olvasom

1 éves a PregHello

Szédítő rajt, fantasztikus szakemberek, egy hihetetlen közös utazás rengeteg élménnyel és tapasztalattal megfűszerezve – így tudnánk a legjobban jellemezni a PregHello elképesztően eseménydús első évét. Milyen csodálatos év! Első születésnapját ünnepli a PregHello mobil applikáció!

Tovább olvasom
Terhes nő telefonnal kisbaba holmik között

Az a bizonyos kórházi táska

A várandósság során a testi és lelki felkészülésen kívül a kismamákra megannyi más feladat vár, melyek a lehető leggördülékenyebb szülést, vagy éppen a kicsi zökkenőmentes első napjait hivatottak megteremteni.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.