barátságok szülés után

Hova tűntek a barátaim? – avagy miért ér véget annyi barátság a szülés után?

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a terhesség, valamint az anyaság során megszámlálhatatlan új kihívással és változással kell majd szembe néznünk. Vannak azonban olyan témák, amelyekről valamiért szinte soha, senki nem beszél, senki nem készít fel rá minket. Pontosan ezért, amikor megtapasztaljuk ezeket a dolgokat sokként érhetnek minket – vagy még rosszabb: magunkat hibáztatjuk miattuk. Ezért most beszéljünk egy ilyen – keveset emlegetett, mégis nagyon fontos – témáról: arról, hogy mi történik a barátságaikkal, amikor megszületik a kisbabánk.

Gyermekvállalás előtt mindenki más és más fontossági sorrend szerint éli az életét. Van akinek a szerelem, van akinek a barátok, a karrier, vagy éppen a sport áll saját ranglistája élén – és ez teljesen rendben is van így. Amikor azonban gyermeked születik, gyökeresen megváltozik az életed, és a rangsorok eltűnnek, pontosabban a következőképpen alakulnak át:

1. A baba
2. Minden más az életben

Ezt a változást pedig nagyon sokszor a baráti kapcsolatok is megsínylik. Persze mindenki számít rá, hogy más lesz majd az élete a szülés után, sokakat mégis hatalmas meglepetésként ér, hogy milyen jelentős ez a változás valójában.

De pontosan mikor is válik személyes kis csodánk ünneplése a gyermektelen barátainkkal való kapcsolatunk gyászolásává? 

Hát ez egy nagyon jó kérdés… A legtöbben valószínűleg észre sem vettük, hogy valamikor 2 kakis pelenka, éjjeli etetés, vagy “szoptatássunk vagy tápszerezzünk” vita között megszűntünk érdeklődni barátaink “csip-csup” problémái iránt. Persze igazából nem az ő problémájuk vagy életük vált jelentéktelenné számunkra, egyszerűen csak túl fáradtak voltunk, vagy túlságosan arra koncentráltunk, hogy az új, káosszal teli életünket próbáljuk keretbe foglalni. Bármi is volt az oka, a “baj megtörtént”, hiszen barátaink elvesztettek minket, de legalábbis biztos, hogy kapcsolatunk már nem lesz a régi. Sokan persze szeretjük azzal “mentegetni” magunkat, hogy az a barát, akivel ilyenkor megszakad a kapcsolat nem is volt soha igazi barát. Persze van olyan barátság, amire ez valóban igaz. Ha például egy laza baráti kapcsolat csak a szórakozásról szólt: arról hogy “hova üljünk be?”, “mit igyunk?”, ”hol bulizzunk?” stb., akkor valóban elég valószínű, hogy nem pont most fog megerősödni a kötelék köztetek. Hiszen őt sem fogja érdekelni, hogy Marcika hányszor kelt fel múlt éjszaka, és téged sem, hogy milyen volt a pénteki buli.

Nagyon sok esetben azonban barátaink keményen próbálkoznak, csak éppen minket annyira elvarázsol kisbabánk, és annyira lefoglal a sok új feladat, hogy észre sem vesszük ezt. Gondolj csak bele, ezek a barátok azok, akik mindig szakítottak rá időt, hogy ünnepeljék az életedet: megjelentek a születésnapodon, a lánybúcsúdon, az esküvődön, a babaváró bulin, a kórházban – és nem csak hogy megjelentek, de ajándékot is hoztak, és ami még fontosabb: veled együtt örültek!

De akkor most ki a hibás? Senki sem! Te, amikor először a kezedbe fogtad a kisbabád megszűntél az az ember lenni, aki addig voltál – most már elsősorban valaki anyukája vagy. Barátnőd életében viszont semmi sorsfordító nem történt, mégis egyik napról a másikra a számára egyik legfontosabb személy teljesen megváltozott: már nem a régi önmaga volt, hanem valaki anyukája. Teljesen természetes, hogy ezt az új helyzetet mindenkinek meg kell szoknia. Pont annyira természetes, mint az, hogy akármennyire is szeretitek egymást barátnőddel, őt a 25. pelenkákról szóló értekezés már nem igazán fogja érdekelni, és téged sem az, amikor 4 hét után még mindig arról dilemmázik, hogy felmondjon-e a munkahelyén vagy sem. Egyszerűen arról van szó, hogy azok a dolgok, amik nem is olyan rég még mindkettőtöknek fontosak voltak, neked már nem azok. Neked lett egy kisbabád, egy családod, – természetes, hogy most egy jó ideig semmi más nem fog igazán érdekelni. Tudnod kell azonban, hogy minél jobb anya próbálsz lenni, annál “rosszabb” leszel minden másban. És azt is fontos tudni, hogy ez teljesen rendben van! Épp most hoztál a világra egy új életet, és szinte minden perced azzal telik, hogy életben tartsd az új kis jövevényt… teljesen oké, hogy nincs időd hajat mosni, hogy nem tudsz koncentrálni a munkádra, hogy még nem adtad le a terhesség alatt felszökött plusz kilókat, hogy 2 napja nem mosogattál el – és igen, az is, hogy most egy kicsit “rossz” barát vagy.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy legjobb barátoddal (vagy barátaiddal) végleg meg kell szakadnia a kapcsolatnak. Igaz, már soha nem szűnsz meg anyának lenni, de a mostani állapot sem tart örökké. Lehet, hogy most még minden egy nagy káosz, az univerzum pedig a kisbaba körül forog, de idővel bele fogsz rázódni az új életedbe. Ahogy telnek a napok, és a káosz fokozatosan átalakul rendszerré, úgy fogsz te is szépen lassan visszatalálni önmagadhoz. Ekkor pedig biztosan újra találsz majd helyet az életedben azok számára, akik igazán számítanak neked. Addig is fontos, hogy akármennyire fáradt vagy, akármennyire képtelenség minőségi időt vagy figyelmet szentelni barátaidnak, legalább arra próbálj meg időt keríteni, hogy tudasd velük, hogy még mindig fontosak számodra és értékeled, hogy “kitartanak melletted”. Azok, akik még most is komoly erőfeszítéseket tesznek barátságotokért, amikor mindig nekik kell meglátogatniuk téged, hogy ne kelljen babakocsistul, pelusostul, mindenestül elhagynod a lakást, amikor ötödször is lemondod a találkozót, mert az élet közbeszól vagy csak simán fáradt vagy, vagy amikor még úgy is próbálják fenntartani veled a kapcsolatot, hogy 10-ből legalább 9-szer te a legjobb esetben is csak félig vagy képes figyelni a beszélgetésetekre… na ők azok a barátok, akik megértik – vagy legalábbis próbálják megérteni -, hogy mekkorát is fordult veled a világ valójában. Lehet, hogy barátságotok most egy kicsit “takarékon” van, és a mindennapi telefonhívásokból havi üzenetváltások lettek, de az ilyen barátság valódi. Csak most különböző dolgok érdekelnek titeket. Nincs ezzel semmi gond, ez egy teljesen természetes jelenség – vannak azonban következményei, melyeket meg kell tanulnunk kezelni vagy elfogadni.

Talán barátságotok most éppen szünetel, de emiatt sem neked, sem pedig neki nem kell szégyellnie magát. Te sem leszel rossz barát vagy ember attól, hogy jelenleg mindennél fontosabb számodra a kisbabád, mint ahogy az is teljesen érthető, hogy barátod kicsit már beleunt abba, hogy látszólag nem érdekel téged az élete, vagy, hogy mindig csak babás témákról tudtok beszélgetni. Egyikőtöknek sem tehet róla, hogy most éppen kicsit távolabb sodródtatok egymástól, egyszerűen csak mindketten teljesen más élethelyzetből élitek meg azt, hogy kisbabád született. Ha viszont megértéssel fordultok egymás felé ebben a nehéz időszakban, biztos, hogy amikor végre kicsit helyre rázódnak a dolgok még erősebb lesz a kötelék köztetek, mint azelőtt.

Csak adj magadnak egy percet, hogy egyenesbe gyere ezzel az anyaság témával és minden rendben lesz! 🙂

És köszönd meg a barátodnak, hogy a barátod! 😉

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.