gender reveal party ötletek dekor

Hogyan válassz nevet kisbabádnak?

Egyes szülők már időtlen idők óta tudják, hogy mi lesz leendő csemetéjük neve, míg mások akár még a születés előtt pár órával is bizonytalanok lehetnek. Bármelyik kategóriába is tartozol érdemes alaposan átgondolni a döntést, hiszen gyermekedet a neve egy életen át el fogja kísérni.

Cikkünkben összeszedtünk neked pár olyan dolgot, amelyek megkönnyíthetik a döntést.

Gyakoriság

Bár banális szempontnak tűnhet, de – attól függően, hogy inkább egyedi vagy divatos nevet szeretnél adni kicsikédnek – mindenképp érdemes végigolvasni a leggyakoribb és a legritkább nevek listáját. Így megtudhatod, hogy mik azok a nevek, amik már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek, és új, különleges név ötleteket is gyűjthetsz.

Vezetéknév

A kicsi leendő vezetékneve, mint szempont egyszerűen megkerülhetetlen. Hiába találtad meg a tökéletes keresztnevet, ha az a családnévhez illesztve egyszerűen nem cseng jól, vagy kimondottan nevetségesen hangzik. Figyelj arra, hogy a két név együttesen ne adjon ki egy harmadik nevet vagy kifejezést, valamint hogy a nevek kezdőbetűi, azaz a kicsi monogramja is bakiktól mentes legyen.

Családi ügy

Ha már választottál nevet, érdemes annak is utána járnod, hogy a családban vagy a baráti társaságodban nincs-e esetleg már azonos nevű gyermek. Természetesen semmi és senki nem tiltja, hogy egy családban két ugyanolyan nevű csöppség legyen. Ha egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy a picinek más nevet adj, akkor hallgass a megérzéseidre! Alaposan fontold meg viszont előtte, hogy körülbelül milyen gyakran fog a kicsi a másik azonos nevű gyermekkel találkozni és, hogy mennyire lesz zavaró számotokra vagy számukra, ha minden családi ebéden vagy baráti összejövetelen 2 Hanna vagy Bence van.

Becenevek

Sokan nem szeretik ha becézik őket, így számukra az is alapvető, hogy ők sem fogják becézni a gyermekeiket. Ebből kifolyólag nem is gondolkoznak azon, hogy az általuk választott név jól becézhető-e. Függetlenül attól azonban, hogy te tervezed-e becézni a kicsit vagy sem, muszáj elgondolkoznod ezen – hiszen az élete során biztosan lesz olyan ember, aki a becenevét használná inkább: például barátok, nagyszülők vagy tanárok. Tehát mielőtt végleges döntést hoznál ízlelgesd azt is egy kicsit, hogy a választott név becézett alakjai mennyire csengenek kellemesen számodra.

Névadó buli

Ha tényleg teljesen tanácstalan vagy azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a kisbabád neve, akkor egy névadó parti remek alkalmat nyújthat arra, hogy a szeretteiddel együtt találjatok megoldást a problémára.
Hívd meg a legközelebbi barátaidat és családtagjaidat egy eseményre, ahol az lesz a feladatuk, hogy névötletekkel lássanak el titeket. Magát az ötletelést számtalan kreatív módon dobhatod fel, például mindenki bedobja az ötleteit egy kalapba, de egy táblára is felkerülhetnek az ötletek, ahol aztán mindenki szavazhat a legjobb névre.
Figyeld meg, hogy barátaid és rokonaid olyan ötletekkel fognak előállni, amik neked eszedbe sem jutottak volna, és az egyik talán végül kisbabád neve lesz! 🙂 Ha pedig egyik sem lesz az igazi, akkor sincs nagy baj, hiszen egy kellemes délutánt töltöttél együtt szeretteiddel.

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.