Hogyan válassz nevet kisbabádnak?

Egyes szülők már időtlen idők óta tudják, hogy mi lesz leendő csemetéjük neve, míg mások akár még a születés előtt pár órával is bizonytalanok lehetnek. Bármelyik kategóriába is tartozol érdemes alaposan átgondolni a döntést, hiszen gyermekedet a neve egy életen át el fogja kísérni.

Cikkünkben összeszedtünk neked pár olyan dolgot, amelyek megkönnyíthetik a döntést.

Gyakoriság

Bár banális szempontnak tűnhet, de – attól függően, hogy inkább egyedi vagy divatos nevet szeretnél adni kicsikédnek – mindenképp érdemes végigolvasni a leggyakoribb és a legritkább nevek listáját. Így megtudhatod, hogy mik azok a nevek, amik már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek, és új, különleges név ötleteket is gyűjthetsz.

Vezetéknév

A kicsi leendő vezetékneve, mint szempont egyszerűen megkerülhetetlen. Hiába találtad meg a tökéletes keresztnevet, ha az a családnévhez illesztve egyszerűen nem cseng jól, vagy kimondottan nevetségesen hangzik. Figyelj arra, hogy a két név együttesen ne adjon ki egy harmadik nevet vagy kifejezést, valamint hogy a nevek kezdőbetűi, azaz a kicsi monogramja is bakiktól mentes legyen.

Családi ügy

Ha már választottál nevet, érdemes annak is utána járnod, hogy a családban vagy a baráti társaságodban nincs-e esetleg már azonos nevű gyermek. Természetesen semmi és senki nem tiltja, hogy egy családban két ugyanolyan nevű csöppség legyen. Ha egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy a picinek más nevet adj, akkor hallgass a megérzéseidre! Alaposan fontold meg viszont előtte, hogy körülbelül milyen gyakran fog a kicsi a másik azonos nevű gyermekkel találkozni és, hogy mennyire lesz zavaró számotokra vagy számukra, ha minden családi ebéden vagy baráti összejövetelen 2 Hanna vagy Bence van.

Becenevek

Sokan nem szeretik ha becézik őket, így számukra az is alapvető, hogy ők sem fogják becézni a gyermekeiket. Ebből kifolyólag nem is gondolkoznak azon, hogy az általuk választott név jól becézhető-e. Függetlenül attól azonban, hogy te tervezed-e becézni a kicsit vagy sem, muszáj elgondolkoznod ezen – hiszen az élete során biztosan lesz olyan ember, aki a becenevét használná inkább: például barátok, nagyszülők vagy tanárok. Tehát mielőtt végleges döntést hoznál ízlelgesd azt is egy kicsit, hogy a választott név becézett alakjai mennyire csengenek kellemesen számodra.

Névadó buli

Ha tényleg teljesen tanácstalan vagy azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a kisbabád neve, akkor egy névadó parti remek alkalmat nyújthat arra, hogy a szeretteiddel együtt találjatok megoldást a problémára.
Hívd meg a legközelebbi barátaidat és családtagjaidat egy eseményre, ahol az lesz a feladatuk, hogy névötletekkel lássanak el titeket. Magát az ötletelést számtalan kreatív módon dobhatod fel, például mindenki bedobja az ötleteit egy kalapba, de egy táblára is felkerülhetnek az ötletek, ahol aztán mindenki szavazhat a legjobb névre.
Figyeld meg, hogy barátaid és rokonaid olyan ötletekkel fognak előállni, amik neked eszedbe sem jutottak volna, és az egyik talán végül kisbabád neve lesz! 🙂 Ha pedig egyik sem lesz az igazi, akkor sincs nagy baj, hiszen egy kellemes délutánt töltöttél együtt szeretteiddel.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

További
Bejegyzések

Várandósgondozás

Attól a pillanattól kezdve, hogy a várandósság ténye bizonyossá válik, egy dolog számít igazán: hogy kisbabád egészséges legyen, és biztonságban tudjon fejlődni a pocakodban. Éppen ezért a folyamatos és megfelelő terhesgondozás létfontosságú a várandósság alatt.

Tovább olvasom »

Kismama kisokos – 4. rész

Az 1. és a 2. rész nagy sikere után tovább folytatódik a PregHello ‘Kismama kisokos’ blogsorozata! A korábbiakhoz hasonlóan, ezen a héten is összeszedtünk neked párat a legfontosabb, és a várandósság során leggyakrabban felmerülő fogalmak és kifejezések közül.

Tovább olvasom »

Mi az a Gender reveal buli?

Az utóbbi időben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett “gender reveal” azaz a születendő kisbaba nemét felfedő bulik. Az eredetileg Amerikában jellemző esemény célja, hogy barátainkkal és rokonainkkal ünnepélyes keretek között, kreatív módon tudassuk, hogy kislánnyal vagy kisfiúval fog-e bővülni a család.

Tovább olvasom »

Hogyan válassz nevet kisbabádnak?

Egyes szülők, már időtlen idők óta tudják, hogy mi lesz leendő csemetéjük neve, míg mások akár még a születés előtt pár órával is bizonytalanok lehetnek. Bármelyik kategóriába is tartozol érdemes alaposan átgondolni a döntést, hiszen gyermeked neve egy életen át el fogja kísérni.

Tovább olvasom

Kismama kisokos – 3. rész

Az 1. és a 2. rész nagy sikere után tovább folytatódik a PregHello ‘Kismama kisokos’ blogsorozata! A korábbiakhoz hasonlóan, ezen a héten is összeszedtünk neked párat a legfontosabb, és a várandósság során leggyakrabban felmerülő fogalmak és kifejezések közül.

Tovább olvasom

Egészséges nasik, amiket várandósan is ehetsz

Abban, hogy kismamaként időnként rád tör a nassolási vágy egyáltalán nincs semmi meglepő. Most viszont, hogy egy kis pindúrka növekszik a hasadban, ügyelned kell az egészséges táplálkozásra. Nincs azonban miért aggódnod, még ezzel együtt sem kell lemondanod a finom falatokról! Szerencsére rengeteg olyan finomság van, amit várandósan is nyugodt szívvel fogyaszthatsz.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.