Kismama tudástár

Kismama kisokos – 3. rész

Az 1. és a 2. rész nagy sikere után tovább folytatódik a PregHello ‘Kismama kisokos’ blogsorozata! A korábbiakhoz hasonlóan, ezen a héten is összeszedtünk neked párat a legfontosabb, és a várandósság során leggyakrabban felmerülő fogalmak és kifejezések közül.

APD vagy AD (abdomen anterior-posterior diameter)

Ultrahang vizsgálat során megállapított érték. A has mérete a gerinctől a hasfalig mérve.

ATD vagy TAD (Abdomen transversaler Durchmesser, diameter)

Szintén ultrahang vizsgálat során megállapított érték. A has szélességét jelöli, pontosabban a has két oldala közötti távolságot.

CTG vagy kardiotokográfia

Ez a leggyakoribb méhen belüli diagnosztikai módszer. A vizsgálat a magzat szívhangjának, valamint a méhösszehúzódások monitorozására szolgál. A babavárás harmadik trimeszterében, annak is az utolsó hónapjában kerül rá sor, majd a 36. héttől hetente elvégzik a vizsgálatot. Szintén népszerű elnevezése a NST, azaz a non-stressz teszt.

Császármetszés (Sectio Caesarea)

Akkor beszélünk császármetszésről ha a kicsi valamilyen okból kifolyólag (pl: farfekvéses, vagy egészségügyi szempontból túl veszélyes) nem természetes úton születik meg. Ilyenkor a babát a természetes szülőutak megkerülésével, a hasfal és a méh műtéti úton való megnyitásával segítik a világra.

Embriopátia

A várandósság első 3 hónapjában – vagyis az embrionális korban – jelentkező betegségek összefoglaló megnevezése.

Előtej vagy kolosztrum

Az előtej egy sárgás színű, sűrű, ragacsos anyag, ami általában kis mennyiségben szivárog a mellből. A kis mennyiség ellenére azonban egy nagyon értékes dologról beszélünk, hiszen a kisbaba számára a kolosztrum egy igazi super-food. Tápanyagokban, szénhidrátokban és fehérjékben gazdag, valamint tele van olyan antitestekkel, amelyek létfontosságúak a kicsi immunrendszerének kialakulásához. Ezenfelül a magzatszurok távozását is elősegíti a baba szervezetéből és a sárgaság kialakulásának megelőzésében is segít. Az kolosztrum a várandósság végén, illetve a szülést követően kezd el termelődni, de nem első terhességnél akár már a 2. trimeszterben is lehet előtejed. 

EDD

Az angol “estimated delivery date” rövidítése. A szülés várható dátumát jelzi, és az utolsó menstruáció alapján kerül kiszámításra.

Elhúzódó szülés

Abban az esetben beszélhetünk elhúzódó szülésről, ha a fájások már legalább 12 órája erőteljesek és rendszeresek, viszont a pici feje (vagy popsija) helyett még mindig csak a méhszáj látszik (vagyis “még nem tűnt el a méhszáj”).

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.