Kismama kisokos – 4. rész

Folytatódik a PregHello Blog ‘Kismama kisokos’ sorozata! Ismét készültünk neked pár érdekes és fontos kifejezéssel, amelyek a várandósság során merülhetnek fel.

Epidurális érzéstelenítés (EDA)

Szülési fájdalomcsillapítás, a gerincközeli érzéstelenítések egyik fajtája. Ilyenkor a gerincet körülvevő kemény agyhártya körüli keskeny térbe (epidurális térbe) behelyezett kanülön keresztül többször vagy folyamatosan adnak be gyógyszert.

Az epidurális érzéstelenítést elő kell készíteni: biztosítani kell a vénát, infúzió formájában gondoskodni kell a folyadékpótlásról, és a rutin monitorozási eszközöket (vérnyomásmérőt, EKG-t, pulzoximétert) is fel kell helyezni. Ezután a kismamát felültetik és fertőtlenítik a hátát, majd helyi érzéstelenítőt adnak a bőre alá. Következő lépéseként megkeresik az epidurális teret, és egy vékony műanyag kanült vezetnek be, amit aztán rögzítenek. Az epidurális érzéstelenítés az előkészületekkel együtt körülbelül 25 percet vesz igénybe.

EPH-gestosis vagy terhességi toxémia

A terhességi toxémia egy jellegzetes tünetekkel jelentkező betegség, amely a babavárás második felében alakulhat ki, és súlyos esetben akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti. Elnevezése arra utal, hogy valamilyen méreganyag (toxin) kerül a kismama szervezetébe és ez váltja ki a megbetegedést – ezt az elméletet azonban még nem sikerült alátámasztani. A kutatások ellenére, sajnos még ma sem tudjuk pontosan, hogy mi a toxémia közvetlen kiváltó oka. Általánosságban elmondható, hogy az anyai szervezet terhességgel járó változásokhoz való alkalmazkodásának zavara vagy hiánya lehet a betegség magyarázata.

Szerencsére a betegség időben felismerhető és kezelhető. Ebben segít a három jellegzetes alaptünet:

  • vizenyő (ödéma),
  • magas vérnyomás (hypertonia)
  • fehérjevizelés (proteinuria)

Súlyos esetben ezekhez a tünetekhez görcsroham és kóma is társulhat.

Terhességi vizenyő persze abban az esetben is jelentkezhet ha a kismama és a kisbaba is teljesen egészséges. Ilyenkor azonban pihentetés és éjszakai ágynyugalom hatására megszűnik az ödéma.

Egyéb tünetek lehetnek még:

  • fülzúgás,
  • fejfájás,
  • rossz közérzet,
  • szikra- vagy kettős látás,
  • látótérkiesés,
  • májtáji- és gyomortáji fájdalom,
  • hányinger, hányás

Flowmetria

Magzati vérkeringés vizsgálat, azaz a kicsit tápláló méhlepény véráramlásának vizsgálata ultrahang készülék segítségével. A vizsgálatnak köszönhetően időben felismerhető a magzat oxigénhiányos állapota és az ebből fakadó károsodás(ok).

Folsav

Vízben oldódó vitamin, amely rengeteg – a testünkben végbemenő – kémiai és biológiai folyamathoz elengedhetetlen. Jelentős szerepe van többek között a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, valamint az amino- és nukleinsavak anyagcseréjében, de a gyomor- és a szájnyálkahártya épségéhez is nagyban hozzájárul. Szintén fontos szerepe van a magzati fejlődési rendellenességek előfordulási arányának csökkentésében, elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésére szolgál. Érdemes lehetőség szerint már a fogantatás előtt 4 héttel elkezdeni szedni, egészen a terhesség 13. hetéig.

Fetopathia

Magzati korban (méhen belüli élet 3. hónapjától) esetlegesen felmerülő betegségek összefoglaló neve.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

További
Bejegyzések

Várandósgondozás

Attól a pillanattól kezdve, hogy a várandósság ténye bizonyossá válik, egy dolog számít igazán: hogy kisbabád egészséges legyen, és biztonságban tudjon fejlődni a pocakodban. Éppen ezért a folyamatos és megfelelő terhesgondozás létfontosságú a várandósság alatt.

Tovább olvasom »

Kismama kisokos – 4. rész

Az 1. és a 2. rész nagy sikere után tovább folytatódik a PregHello ‘Kismama kisokos’ blogsorozata! A korábbiakhoz hasonlóan, ezen a héten is összeszedtünk neked párat a legfontosabb, és a várandósság során leggyakrabban felmerülő fogalmak és kifejezések közül.

Tovább olvasom »

Mi az a Gender reveal buli?

Az utóbbi időben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett “gender reveal” azaz a születendő kisbaba nemét felfedő bulik. Az eredetileg Amerikában jellemző esemény célja, hogy barátainkkal és rokonainkkal ünnepélyes keretek között, kreatív módon tudassuk, hogy kislánnyal vagy kisfiúval fog-e bővülni a család.

Tovább olvasom »

Hogyan válassz nevet kisbabádnak?

Egyes szülők, már időtlen idők óta tudják, hogy mi lesz leendő csemetéjük neve, míg mások akár még a születés előtt pár órával is bizonytalanok lehetnek. Bármelyik kategóriába is tartozol érdemes alaposan átgondolni a döntést, hiszen gyermeked neve egy életen át el fogja kísérni.

Tovább olvasom

Kismama kisokos – 3. rész

Az 1. és a 2. rész nagy sikere után tovább folytatódik a PregHello ‘Kismama kisokos’ blogsorozata! A korábbiakhoz hasonlóan, ezen a héten is összeszedtünk neked párat a legfontosabb, és a várandósság során leggyakrabban felmerülő fogalmak és kifejezések közül.

Tovább olvasom

Egészséges nasik, amiket várandósan is ehetsz

Abban, hogy kismamaként időnként rád tör a nassolási vágy egyáltalán nincs semmi meglepő. Most viszont, hogy egy kis pindúrka növekszik a hasadban, ügyelned kell az egészséges táplálkozásra. Nincs azonban miért aggódnod, még ezzel együtt sem kell lemondanod a finom falatokról! Szerencsére rengeteg olyan finomság van, amit várandósan is nyugodt szívvel fogyaszthatsz.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.