Kismama kisokos – 4. rész

Folytatódik a PregHello Blog ‘Kismama kisokos’ sorozata! Ismét készültünk neked pár érdekes és fontos kifejezéssel, amelyek a várandósság során merülhetnek fel.

Epidurális érzéstelenítés (EDA)

Szülési fájdalomcsillapítás, a gerincközeli érzéstelenítések egyik fajtája. Ilyenkor a gerincet körülvevő kemény agyhártya körüli keskeny térbe (epidurális térbe) behelyezett kanülön keresztül többször vagy folyamatosan adnak be gyógyszert.

Az epidurális érzéstelenítést elő kell készíteni: biztosítani kell a vénát, infúzió formájában gondoskodni kell a folyadékpótlásról, és a rutin monitorozási eszközöket (vérnyomásmérőt, EKG-t, pulzoximétert) is fel kell helyezni. Ezután a kismamát felültetik és fertőtlenítik a hátát, majd helyi érzéstelenítőt adnak a bőre alá. Következő lépéseként megkeresik az epidurális teret, és egy vékony műanyag kanült vezetnek be, amit aztán rögzítenek. Az epidurális érzéstelenítés az előkészületekkel együtt körülbelül 25 percet vesz igénybe.

EPH-gestosis vagy terhességi toxémia

A terhességi toxémia egy jellegzetes tünetekkel jelentkező betegség, amely a babavárás második felében alakulhat ki, és súlyos esetben akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti. Elnevezése arra utal, hogy valamilyen méreganyag (toxin) kerül a kismama szervezetébe és ez váltja ki a megbetegedést – ezt az elméletet azonban még nem sikerült alátámasztani. A kutatások ellenére, sajnos még ma sem tudjuk pontosan, hogy mi a toxémia közvetlen kiváltó oka. Általánosságban elmondható, hogy az anyai szervezet terhességgel járó változásokhoz való alkalmazkodásának zavara vagy hiánya lehet a betegség magyarázata.

Szerencsére a betegség időben felismerhető és kezelhető. Ebben segít a három jellegzetes alaptünet:

  • vizenyő (ödéma),
  • magas vérnyomás (hypertonia)
  • fehérjevizelés (proteinuria)

Súlyos esetben ezekhez a tünetekhez görcsroham és kóma is társulhat.

Terhességi vizenyő persze abban az esetben is jelentkezhet ha a kismama és a kisbaba is teljesen egészséges. Ilyenkor azonban pihentetés és éjszakai ágynyugalom hatására megszűnik az ödéma.

Egyéb tünetek lehetnek még:

  • fülzúgás,
  • fejfájás,
  • rossz közérzet,
  • szikra- vagy kettős látás,
  • látótérkiesés,
  • májtáji- és gyomortáji fájdalom,
  • hányinger, hányás

Flowmetria

Magzati vérkeringés vizsgálat, azaz a kicsit tápláló méhlepény véráramlásának vizsgálata ultrahang készülék segítségével. A vizsgálatnak köszönhetően időben felismerhető a magzat oxigénhiányos állapota és az ebből fakadó károsodás(ok).

Folsav

Vízben oldódó vitamin, amely rengeteg – a testünkben végbemenő – kémiai és biológiai folyamathoz elengedhetetlen. Jelentős szerepe van többek között a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, valamint az amino- és nukleinsavak anyagcseréjében, de a gyomor- és a szájnyálkahártya épségéhez is nagyban hozzájárul. Szintén fontos szerepe van a magzati fejlődési rendellenességek előfordulási arányának csökkentésében, elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésére szolgál. Érdemes lehetőség szerint már a fogantatás előtt 4 héttel elkezdeni szedni, egészen a terhesség 13. hetéig.

Fetopathia

Magzati korban (méhen belüli élet 3. hónapjától) esetlegesen felmerülő betegségek összefoglaló neve.

További
Bejegyzések

Ezek voltak az előző év legnépszerűbb keresztnevei

Magyarországon mára már rengeteg anyakönyvezhető név közül válogathatunk kisbabánknak, a lista pedig évről-évre egy csak bővül. Egyre modernebb és rendhagyóbb nevek kerülnek fel a listára, de persze a tradicionális neveknek is helye van a legnépszerűbb utónevek között – sőt!

Tovább olvasom »

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom »

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Téli kismama alapdarabok

Várandósság alatt alapvetően is kihívást tud jelenteni ha szeretnél divatosan, csinosan öltözködni, de közben a kényelemről és a praktikusságról sem mondanál le. Télen pedig a hideg idő miatt egy fokkal még nehezebbnek tűnhet ennek a megvalósítása.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.