Kismama tudástár

Kismama kisokos – 4. rész

Folytatódik a PregHello Blog ‘Kismama kisokos’ sorozata! Ismét készültünk neked pár érdekes és fontos kifejezéssel, amelyek a várandósság során merülhetnek fel.

Epidurális érzéstelenítés (EDA)

Szülési fájdalomcsillapítás, a gerincközeli érzéstelenítések egyik fajtája. Ilyenkor a gerincet körülvevő kemény agyhártya körüli keskeny térbe (epidurális térbe) behelyezett kanülön keresztül többször vagy folyamatosan adnak be gyógyszert.

Az epidurális érzéstelenítést elő kell készíteni: biztosítani kell a vénát, infúzió formájában gondoskodni kell a folyadékpótlásról, és a rutin monitorozási eszközöket (vérnyomásmérőt, EKG-t, pulzoximétert) is fel kell helyezni. Ezután a kismamát felültetik és fertőtlenítik a hátát, majd helyi érzéstelenítőt adnak a bőre alá. Következő lépéseként megkeresik az epidurális teret, és egy vékony műanyag kanült vezetnek be, amit aztán rögzítenek. Az epidurális érzéstelenítés az előkészületekkel együtt körülbelül 25 percet vesz igénybe.

EPH-gestosis vagy terhességi toxémia

A terhességi toxémia egy jellegzetes tünetekkel jelentkező betegség, amely a babavárás második felében alakulhat ki, és súlyos esetben akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti. Elnevezése arra utal, hogy valamilyen méreganyag (toxin) kerül a kismama szervezetébe és ez váltja ki a megbetegedést – ezt az elméletet azonban még nem sikerült alátámasztani. A kutatások ellenére, sajnos még ma sem tudjuk pontosan, hogy mi a toxémia közvetlen kiváltó oka. Általánosságban elmondható, hogy az anyai szervezet terhességgel járó változásokhoz való alkalmazkodásának zavara vagy hiánya lehet a betegség magyarázata.

Szerencsére a betegség időben felismerhető és kezelhető. Ebben segít a három jellegzetes alaptünet:

  • vizenyő (ödéma),
  • magas vérnyomás (hypertonia)
  • fehérjevizelés (proteinuria)

Súlyos esetben ezekhez a tünetekhez görcsroham és kóma is társulhat.

Terhességi vizenyő persze abban az esetben is jelentkezhet ha a kismama és a kisbaba is teljesen egészséges. Ilyenkor azonban pihentetés és éjszakai ágynyugalom hatására megszűnik az ödéma.

Egyéb tünetek lehetnek még:

  • fülzúgás,
  • fejfájás,
  • rossz közérzet,
  • szikra- vagy kettős látás,
  • látótérkiesés,
  • májtáji- és gyomortáji fájdalom,
  • hányinger, hányás

Flowmetria

Magzati vérkeringés vizsgálat, azaz a kicsit tápláló méhlepény véráramlásának vizsgálata ultrahang készülék segítségével. A vizsgálatnak köszönhetően időben felismerhető a magzat oxigénhiányos állapota és az ebből fakadó károsodás(ok).

Folsav

Vízben oldódó vitamin, amely rengeteg – a testünkben végbemenő – kémiai és biológiai folyamathoz elengedhetetlen. Jelentős szerepe van többek között a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, valamint az amino- és nukleinsavak anyagcseréjében, de a gyomor- és a szájnyálkahártya épségéhez is nagyban hozzájárul. Szintén fontos szerepe van a magzati fejlődési rendellenességek előfordulási arányának csökkentésében, elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésére szolgál. Érdemes lehetőség szerint már a fogantatás előtt 4 héttel elkezdeni szedni, egészen a terhesség 13. hetéig.

Fetopathia

Magzati korban (méhen belüli élet 3. hónapjától) esetlegesen felmerülő betegségek összefoglaló neve.

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.