Várandósgondozás tudnivalók

Várandósgondozás

Attól a pillanattól kezdve, hogy a várandósság ténye bizonyossá válik, egy dolog számít igazán: hogy kisbabád egészséges legyen, és biztonságban tudjon fejlődni a pocakodban. Persze nem véletlenül hívják ezt az állapotot áldottnak, és nagyon jól teszed, ha nem úgy gondolsz magadra ebben az időszakban, mint akinek állandóan veszélyben van az egészsége. Ettől függetlenül azonban fontos a baba fejlődésének folyamatos nyomon követése, hiszen csak így lehet kiszűrni és megelőzni az esetlegesen felmerülő problémákat. Éppen ezért a folyamatos és megfelelő terhesgondozás létfontosságú a várandósság alatt.

Mit jelent pontosan a terhesgondozás?

A várandósgondozás egy védőháló a baba és a mama körül, melynek fontos megelőző és segítő szerepe van. Célja az anyuka egészségének megőrzése, valamint a pici egészséges fejlődésének és majdani világra jövetelének elősegítése. Mindemellett pontos menetét jogszabály határozza meg, melynek szabályait be kell tartani. Fontos kritérium például, hogy minimum 4 alkalommal részt kell venned rajta, máskülönben elveszted az egyszeri anyasági támogatásra való jogosultságod. Ezenfelül, a gondozás intézménye által leszel hivatalosan is terhes – ez pedig nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy később szülési szabadságra tudj menni.

A terhesgondozás a várandósság tényének megállapításával kezdődik, amit aztán a 9 hónap alatt elosztva számos különböző vizsgálat követ. Ezen vizsgálatok közé tartoznak például az ultrahang vizsgálatok, a non-stressz teszt, a terheléses vércukor vizsgálat, valamint a kombinált teszt.. és még sokáig sorolhatnánk. Szintén a terhesgondozás része a kismama szülésre, szoptatásra, valamint a kicsi gondozására való felkészítése, lelki támogatása. Mindezek biztosítása pedig a szülész-nőgyógyász szakorvos, a háziorvos és a védőnő, valamint (a kismama választása esetén) a szülésznő együttes feladatköre.

Elsőre talán meglepő lehet, hogy ilyen sokszereplős ez a feladat, sokszor nagy is a kavarodás a kismamák fejében azzal kapcsolatban, hogy kihez, mikor és miért kell fordulni, melyik egészségügyi dolgozónak meddig terjed a szakképzettsége és jogköre. Fontos tehát tisztázni, hogy kihez tartoznak az egyes várandóssággal kapcsolatos feladatok és vizsgálatok. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen pontosan ezért készítettünk egy teljes körű leírást a várandósgondozással kapcsolatos tudnivalókról! 😉 A PregHello tudástárában részletekbe menően olvashatsz arról, hogy a várandósságod során melyik szakemberhez miért és mikor kell fordulnod.

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.