Várandósgondozás

Attól a pillanattól kezdve, hogy a várandósság ténye bizonyossá válik, egy dolog számít igazán: hogy kisbabád egészséges legyen, és biztonságban tudjon fejlődni a pocakodban. Persze nem véletlenül hívják ezt az állapotot áldottnak, és nagyon jól teszed, ha nem úgy gondolsz magadra ebben az időszakban, mint akinek állandóan veszélyben van az egészsége. Ettől függetlenül azonban fontos a baba fejlődésének folyamatos nyomon követése, hiszen csak így lehet kiszűrni és megelőzni az esetlegesen felmerülő problémákat. Éppen ezért a folyamatos és megfelelő terhesgondozás létfontosságú a várandósság alatt.

Mit jelent pontosan a terhesgondozás?

A várandósgondozás egy védőháló a baba és a mama körül, melynek fontos megelőző és segítő szerepe van. Célja az anyuka egészségének megőrzése, valamint a pici egészséges fejlődésének és majdani világra jövetelének elősegítése. Mindemellett pontos menetét jogszabály határozza meg, melynek szabályait be kell tartani. Fontos kritérium például, hogy minimum 4 alkalommal részt kell venned rajta, máskülönben elveszted az egyszeri anyasági támogatásra való jogosultságod. Ezenfelül, a gondozás intézménye által leszel hivatalosan is terhes – ez pedig nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy később szülési szabadságra tudj menni.

A terhesgondozás a várandósság tényének megállapításával kezdődik, amit aztán a 9 hónap alatt elosztva számos különböző vizsgálat követ. Ezen vizsgálatok közé tartoznak például az ultrahang vizsgálatok, a non-stressz teszt, a terheléses vércukor vizsgálat, valamint a kombinált teszt.. és még sokáig sorolhatnánk. Szintén a terhesgondozás része a kismama szülésre, szoptatásra, valamint a kicsi gondozására való felkészítése, lelki támogatása. Mindezek biztosítása pedig a szülész-nőgyógyász szakorvos, a háziorvos és a védőnő, valamint (a kismama választása esetén) a szülésznő együttes feladatköre.

Elsőre talán meglepő lehet, hogy ilyen sokszereplős ez a feladat, sokszor nagy is a kavarodás a kismamák fejében azzal kapcsolatban, hogy kihez, mikor és miért kell fordulni, melyik egészségügyi dolgozónak meddig terjed a szakképzettsége és jogköre. Fontos tehát tisztázni, hogy kihez tartoznak az egyes várandóssággal kapcsolatos feladatok és vizsgálatok. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen pontosan ezért készítettünk egy teljes körű leírást a várandósgondozással kapcsolatos tudnivalókról! 😉 A PregHello tudástárában részletekbe menően olvashatsz arról, hogy a várandósságod során melyik szakemberhez miért és mikor kell fordulnod.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

További
Bejegyzések

Kismama kisokos – 5. rész

Rendületlenül folytatjuk tovább közkedvelt blogsorozatunkat, a Kismama kisokost! Ezúttal is összegyűjtöttünk jó pár fontos kifejezést, amelyekkel várandósság alatt találkozhatsz.

Tovább olvasom »

Várandósgondozás

Attól a pillanattól kezdve, hogy a várandósság ténye bizonyossá válik, egy dolog számít igazán: hogy kisbabád egészséges legyen, és biztonságban tudjon fejlődni a pocakodban. Éppen ezért a folyamatos és megfelelő terhesgondozás létfontosságú a várandósság alatt.

Tovább olvasom »

Kismama kisokos – 4. rész

A korábbi részek nagy sikere után tovább folytatódik a PregHello ‘Kismama kisokos’ blogsorozata! A korábbiakhoz hasonlóan, ezen a héten is összeszedtünk neked párat a legfontosabb, és a várandósság során leggyakrabban felmerülő fogalmak és kifejezések közül.

Tovább olvasom »

Mi az a Gender reveal buli?

Az utóbbi időben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett “gender reveal” azaz a születendő kisbaba nemét felfedő bulik. Az eredetileg Amerikában jellemző esemény célja, hogy barátainkkal és rokonainkkal ünnepélyes keretek között, kreatív módon tudassuk, hogy kislánnyal vagy kisfiúval fog-e bővülni a család.

Tovább olvasom

Hogyan válassz nevet kisbabádnak?

Egyes szülők, már időtlen idők óta tudják, hogy mi lesz leendő csemetéjük neve, míg mások akár még a születés előtt pár órával is bizonytalanok lehetnek. Bármelyik kategóriába is tartozol érdemes alaposan átgondolni a döntést, hiszen gyermeked neve egy életen át el fogja kísérni.

Tovább olvasom

Kismama kisokos – 3. rész

Az 1. és a 2. rész nagy sikere után tovább folytatódik a PregHello ‘Kismama kisokos’ blogsorozata! A korábbiakhoz hasonlóan, ezen a héten is összeszedtünk neked párat a legfontosabb, és a várandósság során leggyakrabban felmerülő fogalmak és kifejezések közül.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.