Kismama tudástár

Kismama kisokos – 5. rész

Rendületlenül folytatjuk tovább közkedvelt blogsorozatunkat, a Kismama kisokost! Ezúttal is összegyűjtöttünk jó pár fontos kifejezést, amelyekkel várandósság alatt találkozhatsz.

Fájásgyengeség

Fájásgyengeségről vajúdás közbeni elégtelen méhtevékenység esetén beszélhetünk – tehát ha a szülés nem megfelelő ütemben halad.

Farfekvés

Egy kisbaba akkor farfekvéses, ha a szülőcsatorna irányába nem fejjel, hanem lábbal és fenékkel előre helyezkedik el.

FS

A rövidítés a Fruchtsackdurchmesser szóból ered és a petezsák átmérőjét jelenti. A petezsák már az 5. héttől látható az ultrahangon, így jelenléte a várandósság egyik korai bizonyítékaként is szolgál.

FL

A Femur länge vagy Femur length idegen kifejezések rövidítése, jelentése: combcsont hossz. A combcsont a magzat leghosszabb csontja, mérete a baba hosszanti növekedéséről ad információt.

Gátizom

A hüvely, a húgycső és a végbélnyílás körüli izmok, kötőszövetek, inak és szalagok összességét hívjuk gátizomnak. A csontos medencefal határolja, és a szeméremcsont valamint a keresztcsont között helyezkedik el.

Gátmetszés (Episiotomia)

A gát bőrének és izomzatának hüvelybemenettől kezdődő bemetszése. Akkor végzik el, ha a kicsi világra jövetelének megkönnyítésére van szükség, vagy nagy a kockázata, hogy enélkül a szülőutak és a gát súlyosan megsérülne.

Gyermekágy (vagy puerperium)

A születést követő első hat hét, amely során a terhesség alatt átformálódott testi és szervbeli működések visszafejlődnek, visszaalakulnak normális állapotukba.

Grav.s (Gravida septima)

Gesztációs – azaz terhességi – hét. Ha egy leleten az áll, hogy Grav.s.:12, akkor a 12. terhességi hétről van szó.

HCG

Egy a méhlepény által terhesség alatt kibocsátott hormon, a Human Chorionic Gonadotropin. A terhességi tesztek is ennek a hormonnak a jelenlétére támaszkodnak, vizeletben ugyanis jelentős mennyiségben van jelen várandósság idején.

HC (Head circumference) - HU (Hauptumfang) - KU (Kopfumfang)

Fejkörfogat, a koponya kerülete – főleg a szülés módjának eldöntéshez fontos adat.

Hozd magad képbe a magyar várandósgondozással, vizsgálatokkal, a szülés menetével és még sok hasznos várandóssági témával kapcsolatosan!

A Magyar Védőnők Egyesülete minden kismamának hivatalosan ajánlja

További
Bejegyzések

szülés aranyóra

Mi az az aranyóra és miért olyan fontos?

Az aranyóra a kisbaba megszületését követő első 1-2 óra, amikor az újszülött valójában is megérkezik a világba és adaptálódni kezd a környezetéhez. Ez az 1-2 óra azonban nemcsak a kisbaba számára nagyon fontos, hanem a szülőknek is, akik a babájukkal ebben a nagyon intim, bensőséges időszakban jelennek meg először családként.

Tovább olvasom »
babaköszöntő idézetek

A legszebb idézetek egy kisbaba köszöntésére

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli esemény a családi és a baráti körben egyaránt. A kis csoda üdvözlésére azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szavakat, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsénkre, sok költő, zenész és író van, aki nálunk sokkal ügyesebben forgatja a szavakat.

Tovább olvasom »
testünk elfogadása a szülés után

Testünk elfogadása szülés után

Mind tudjuk, hogy a várandósság alatt testünk szinte felfoghatatlan változásokon és megpróbáltatásokon megy keresztül annak érdekében, hogy egy új életet teremtsen. Sokszor valahogy mégis abban a pillanatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az egyáltalán nem elhanyagolható tényről, hogy kisbabánknak életet adtunk.

Tovább olvasom
stresszmentes várandósság karácsony

Az ünnepek alatt is stresszmentesen

A Karácsony, a Szilveszter és a köztes egy hét az év azon időszaka amikor végre csak a családunkra és a szeretteinkre koncentrálhatunk. Pár napig békében, harmóniában kikapcsolódunk, majd boldogan köszöntjük az előttünk álló új évet. Mármint elméletben…

Tovább olvasom
téli babavárás

Mire figyelj, ha télen vársz babát?

A várandósságnak minden évszakban megvannak a maga kihívásai – nincs ez másként a téli terhességgel sem. Amikor babát vársz, a szokásosnál érzékenyebb a szervezeted, így könnyebben gyűjthetsz be például egy megfázást vagy fertőzést.

Tovább olvasom

Maradjunk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesülhess a legújabb tartalmakról, fejlesztésekről és kedvezményekről!

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További részleteket az  Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz.